Varnhem

Amanda vid Varnhems klosterkyrka

Varnhems kloster var det medeltida Sveriges största och grundades av cisterciensermunkar omkring år 1150. Efter bränder och krig under olika perioder återstår idag bara Varnhems kyrka, idylliskt omgärdad av ruiner. Här vilar bl.a. Magnus Ladulås, Birger Jarl, Magnus Gabriel de la Gardie samt medlemmar ur den erikska ätten. Dock röner Varnhems klosterkyrka överlägset mest uppmärksamhet som central ort i Jan Guillous böcker om Arn.

Hitta info om Varnhem här
www.varnhem.se

Arn Magnussons officiella hemsida http://www.arnmagnusson.se

Filmens officiella hemsida http://www.arnmovie.com/

Berättelsen, som bygger på Jan Guillous romaner om korsriddaren Arn Magnusson, är uppdelad i två långfilmer. Den första delen hade urpremiär i Skara. Den andra delen planeras ha premiär under hösten 2008. För TV görs också en sex timmar lång miniserie.

De svenska scenerna i filmen spelades till största delen in i Västergötland i trakterna kring Skara, medan de utländska scenerna filmades i Marocko och Skottland.

Handling: År 1150 föds Arn Magnusson på Arnäs gård i Västergötland, som son till en av landskapets mest inflytelserika stormän. Han växer upp innanför Varnhems klostermurar till en bildad men naiv ung man och en skicklig krigare. Han förälskar sig i Cecilia Algotsdotter och hon blir gravid, men deras kärlek omöjligörs av avundsjuka och kampen om makt.

 

Jag och Ramse poserar vid några av de kulisser som byggdes i Varnhem till filminspelningen av ARN.

Huset till höger är Cecilias hem.

I en kulle bakom klosterkyrkan har det pågått utgrävningar 2005-2007

Läs mer

Arkeolog Maria Vretemark på Västergötlands museum i Skara
guidar vid utgrävningen.
Amanda och Ramse kollade in de framgrävda resterna av den gamla stenkyrkan på kullen.
Hornborgasjön är Sveriges mest kända fågelsjö och här häckar ett 50-tal fågelarter. Varje år om våren flockas besökare i tusental för att bevittna tranornas dans vid sjöns södra strand. Året runt finns en utställning vid informationsanläggningen Hornborga Naturum vilket också är en bra utgångspunkt för att studera fåglar och naturen. Härifrån utgår även vandringsleder. Läs mer

Adult trana

 
Vallebygden
- Sex olika naturreservat

Läs mer
 

Ekornavallen, är ett av Västergötlands märkligaste fornlämningsområden. Här finns gravar från såväl stenåldern som, brons- och järnåldern och området har sedan länge varit föremål för forskarnas intresse. Den mest imponerande av gravarna är den stora gånggriften Girommen. Läs mer
Amanda och Ramse vid Axevalla Travbana

Hitta mer info här

SKARA Skara Sommarland