Pälsvård

En av de vanligaste frågorna jag får från folk som ringer och hör sig för om rasen är om pälsvård.
På den här sida vill jag visa med bilder och berätta om hur jag gör med mina hundar. Leonberger är en ras med mycket päls som kräver en del skötsel. Däremot är det ingen trimras, utan pälsen ska vara naturlig. 

Man säger ju att skönhet kommer inifrån och det stämmer då det gäller pälsen. Det är viktigt att du ger din hund en god kost. Fodret har stor betydelse för din hunds pälskvalité. En frisk päls är mycket mer lättskött.

Vänj valpen från början med att bli borstad och ompysslad. Låt det bli en mysig stund och inte något jobbigt måste. Det får naturligtvis inte göra ont.

 


Borstning

Hur ofta ska man borsta sin Leonberger? Jag säger minst en gång per vecka och då ska man gå igenom hela hunden ordentligt. Jag brukar själv borsta dom oftare dels för jag tycker om att hålla dom fina och dels för att få mindre päls inne. När dom fäller blir det borstning dagligen UTE.
 Jag vet att en del tycker att man inte ska borsta så ofta för det sliter på pälsen. Och det gör det, om den är smutsig. Men håller man hundens päls ren så tycker jag bara att den blir vackrare ju mer man borstar. Man får bort gammal trasig och död päls och stimulerar hårsäckarna till återväxt.

För att undvika tovor så plockar jag bort pinnar och annat som fastnat i pälsen under skogspromenaderna omedelbart. Områden man får vara extra observant på är pälsen bakom öronen som lätt tovar sig, samt byxorna som kan filta ihop sig.
Har hunden fått en tova så börja med att försiktigt försöka borsta ut den. Börja längst ut och arbeta inåt. Ta hjälp av fingrarna och försök dela upp den. Som absolut sista utväg kan man ta hjälp av en vass sax och skära upp tovan. Resultatet blir mycket snyggare om man skär upp tovan istället för att klippa bort den.

Byxorna är ju så tjocka och rikliga så det är lätt att bara pälsen "på ytan"  blir igenomborstad. Jag gör så att jag börjar nerifrån och lyfter upp pälsen som är ovanför, så att jag kommer ända in. Sedan arbetar jag mig uppåt en bit i taget. Pälsen i byxorna är väldigt olika på olika hundar. Ex. Nelly har mycket lång och tjock päls i sina byxor men den är väldigt mjuk. Den tovar aldrig ihop sig och är mycket lättskött. Mikas byxor däremot är inte alls så rikliga, men däremot är pälsen hårdare vilket gör att hans byxor lätt filtar ihop sig längst upp vid svansen (på sittknölarna). På hanarna är det ju också viktigt att man borstar ordentligt kring testiklarna där det lätt blir tovor.
Manen och fanorna är ju också längre och rikliga, så där gör jag också så att jag börjar nerifrån och arbetar mig uppåt för att komma ända in.

Jag borstar med en s.k. piggborste med långa metallpiggar och en mjuk fjädrande gummibotten. När du köper en borste så känn efter att piggarna inte är vassa. I ansiktet använder jag en kam. Den är bra även till den korta pälsen på benen, som jag kammar mothårs.

 


Tassar

Pälsen mellan tårna växer och blir längre. Detta gör att tassen ser lite "tufsig" ut och man kan då klippa den längre pälsen. Jag börjar med att klippa klorna så man får rätt form på tassen. Därefter borstar jag upp den långa pälsen som växer upp mellan tårna. Jag klipper med en effilersax och formar fram en rund fin tass. Man kan givetvis klippa med en vanlig sax också. Bäst resultat får man om hunden står upp, men lättast då den ligger.
Pälsen som växer mellan trampdynorna klipper jag bort med en liten trubbig sax. Om man inte klipper bort denna päls finns risk att den tovar ihop sig och samlar smuts och fukt. Då kan hunden få problem med svamp- och bakterieinfektioner i tassen.


Öron

Vissa hundar har mer "fluff" på öronen än andra. Har din hund mycket och lång päls på öronen kan man plocka bort en del så man får fram örats form. Detta "fluff" plockar man bort med fingrarna. Man håller emot med ena handen och plockar med den andra. Dra försiktigt i hårets riktning, lite i taget. Använd tumme och pekfinger och ta tag i topparna på hårstråna.


Bad

Hur ofta man behöver bada sin Leonberger hänger lite på väder och vind, årstid och vart man bor (avgaser, salt mm). Jag badar mina ca 1 gång per månad. Man märker ganska tydligt när det är dags. En skitig päls tovar snabbare ihop sig och när du klappar den får man beläggning på händerna. Hanhundarna kan behöva tvättas på ben och under magen mellan baden, då de ibland råkar kissa på sina egna framben. Jag spolar naturligtvis också av hundarna om de skitat ner sig.
Börja med att blöta hunden. Lyft på tassarna och spola mellan trampdynorna. Se till att hunden är blöt ända in överallt. Jag använder ett schampo som ska spädas med vatten (D101). Det har jag i en sprayflaska som gör det mycket enkelt och smidigt att fördela schampot över hela hunden. Massera in schampot och skölj sedan ur. Upprepa schamponeringen och skölj mycket noga sista gången. Jag använder även balsam och då extra mycket i byxor, fanor och svans. Det balsam som jag använder kan man låta mer eller mindre vara kvar i pälsen, så jag sköljer bara av det mesta.
Jag kramar ur vattnet ur pälsen innan jag handdukstorkar. I byxorna kramar jag bara med handduken för att undvika att rufsa för mycket. Innan det är dags att föna går vi ut en runda för att låta hunden själv skaka av sig. Håll uppsikt för ibland vill de gärna lägga sig och rulla eller stryka sig mot något. Inte vill man väl att hunden ska skita ner sig igen det första den gör...
Jag fönar med en s.k. blaster. Den blåser med mycket hårt tryck så vattnet piskas ur pälsen. De hundar som vant sig med den från början älskar att bli blåsta. Det blir som massage. Jag som inte har några grannar som kan bli sura över att få hela trädgården full av hundhår, blåser dom ute. På vintern är vi däremot inne, men då i hundrummet med stängd dörr, där vi lätt kan torka väggar, fönster och golv efteråt!! Det blir mycket blött och massor av hår. Jag börjar föna från ena baktassen och arbetar mig upp och fram och rör hela tiden på munstycket. Ta det försiktigt i byxor, svans och fanor så de inte tvinnar ihop sig till tovor. Efter jag har fönat borstar jag igenom hela hunden ordentligt. En Leonberger måste inte fönas utan kan självtorka, men det tar lång tid.


Fällning

När hundarna fäller är det som om all under ull släpper på en gång. Man kan plocka stora tussar med fingrarna. Då brukar jag börja med att blåsa av dom med hundfönen. Sedan blir det bad enligt ovan. Under fällningen borstas dom dagligen med en "kratta", se bild längre ner på sidan. Den går på djupet och är mycket effektiv att få bort all lös under ull med.  Den använder jag inte i byxor eller fanor. När stickelhåren släpper tar jag på mig ett par arbetshandskar och klappar hunden med mer tryck. Då tycker jag att man får bort en hel del.

Fäller dom mycket?
Hmm, ja... det blir en hel del.
På bilden är det Nelly som blivit av med vinterpälsen.


Rasstandard

Detta står i  rasstandarden för Leonberger om päls.

PÄLS:

Pälsstruktur:
Pälsen skall vara medelmjuk till grov, lång och riklig, åtliggande och får aldrig dela sig. Trots en tät under ull skall man kunna ana kroppens konturer. Pälsen skall vara rak men lätt vågig päls är dock också tillåten. På hals och bröst skall - i synnerhet hos hanhundar - pälsen bilda en man.
Frambenen skall vara försedda med fanor och det skall finnas ordentliga byxor på bakbenens baksida. Svansen skall vara försedd med rikligt med päls.

Färg:
Lejongul, röd, rödbrun; även sandfärgad (blekt gul, cremefärgad) och alla kombinationer därav, dock alltid med svart mask. Svarta hårspetsar är tillåtet. Hundens grundfärg får dock inte verka svart. Ljusare nyanser i grundfärgen får förekomma i pälsen på svansens undersida, halskråset samt behängen på fram- och bakben, men får inte vara så avvikande att de stör harmonin med pälsens grundfärg. En liten vit bröstfläck eller smal strimma på bröstet tolereras, liksom vita hårstrån på tårna.

 

I den amerikanska rasstandarden står detta om trimnig av pälsen på en Leonberger.

Leonbergers are presented naturally and untrimmed. No scissoring is allowed with the exception of trimming excess hair on toes for neatness. Any other trimming or shaping of the coat is penalized to the extent that it is effectively eliminated from competition.

 

 

Redskap


Vass sax

Tass sax

Effilersax

Piggborste

Kratta

Kam

Klotång

Hundfön